На 18 януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Той

...
На 18 януари православната църква почита паметта на Атанасий Велики. Той
Коментари Харесай

Атанасовден е! Зимата си съблича кожуха, а именици черпят за здраве днес

На 18 януари православната черква уважава паметта на Атанасий Велики. Той е роден през 295 година след Христа в египетската столица Александрия. На 23 години взе участие във Вселенския събор в Никея, а по-късно става александрийски архиепископ.
Прозвището “велик ” Атанасий получава поради битката си против учението на свещеника Арий, отричащ същността на Бог Отец и Бог Син. Затова александрийският свещеник е наименуван “баща на православието ”.
В националните показа Свети Атанасий доминира над зимните студове, над снеговете и ледовете. " Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта " - споделят българите. Легендата споделя по какъв начин Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал:  " Иди си, зимо, идвай пролет ".
Според българската национална традиция на Атанасовден се коли черна кокошка. Приготвя се с ориз и се раздава на родственици и съседи срещу неприятни заболявания. Перата на птицата наложително се резервират, тъй като се има вяра, че имат лечебна мощ. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.
На Атанасовден жените не трябва да шият и плетат, тъй като се счита, че в случай че се убодат, няма да зарасне елементарно. Не се вари фасул и леща, с цел да не се разболеят децата.
Стопаните гадаели по времето на Атанасовден дали ще е плодородна годината. Ако има доста сняг, огромен благодат се чака.
Името Атанас идва от гръцки език и значи „ вечен “.
Имен ден честват: Атанас, Атанаскa, Tанас, Hасo, Hася
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР